Hol született Robert Capa?

Eviator 2013.10.09. 17:35

A Magyar Nemzeti Múzeumban Robert Capa / A Játékos címmel szeptemberben nyílt tárlatunk kiindulópontja az volt, hogy arra keressük a válaszokat, mi volt Capa. Kiállításunk voltaképpen a lehetőségek körét, azaz egy rendkívüli életút kontextusát próbálja megmutatni.

A megnyitóra készülve azonban azzal kellett szembesülnünk, hogy előfeltevéseink némiképpen elhamarkodottak voltak; az egykori Friedmann Endréről ugyanis valójában alig tudjuk, kicsoda. Nem annyira azért, mert a legendás történetmesélő személyiség többnyire egybemossa a valóság és a fikció határait.  Sokkal inkább azért, mert mindeddig fel sem tették, – sőt, mi magyarok, fel sem tettük – a legelemibb kérdéseket a világszerte ismert fotóriporter életének magyarországi eseményeiről, helyszíneiről, kapcsolatairól. Az amerikai vagy francia, netán spanyol szerzőket valószínűleg nem érdekelte különösképpen életének ez a szakasza, egyszerűen elfogadták, amit visszaemlékezve magáról írt, vagy szerettei, barátai ránk hagyományoztak. Márpedig a visszaemlékezés éppen aktuális pillanata mindig módosít az emlékeken, ilyen értelemben nem is választható el tőlük.

Kiállításainkra, ezévi programjainkra készülve azt kellett felismernünk, hogy Robert Capa életére vonatkozóan át nem gondolt ismétlések tucatjaival állunk szemben, vagyis lehetséges, hogy igaz, ám konkrét adatokkal alá nem támasztott vélekedések sokasága kering.

Az egyik legismertebb ilyen vélekedés éppen Friedmann Endre születési helyével kapcsolatos. Magyarországon megjelent írásokban előszeretettel nevezik meg a  Városház utca 10. alatti épületet születési helyként. 1985-ös amerikai életrajza is erre enged következtetni, sőt - azóta elmozdított - emléktáblát is helyeztek már ide erre utaló szöveggel. A Nemzeti Múzeum munkatársaival folytatott - még nem lezárt - kutatásaink, amelyeket más kollégák is információkkal segítettek, azonban azt támasztják alá, hogy Friedmann Endre nem a Városház utcában született.
Történészekként  - az október 22-i 100. születésnap körüli megemlékezések és az új, Városház utcai Capa-emléktábla avatásának közeledtével - különösen fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a források alaposabb vizsgálatára.
Bár a fotográfia mint műtárgy az utóbbi években Magyarországon is keresett és elfogadott, sőt kelendő, mert értékes lett, s  ma idehaza is trendi fotókiállítást rendezni, brandet emlegetni és építeni, vannak olyan kérdések, amelyeket előbb fel kell tennünk, mielőtt válaszolnánk rájuk. Úgy hisszük, tartozunk a "híres magyar fotográfusok"emlékének és magunknak is azzal, hogy pályájukat, indulásukat emlegetve -- kurátorokként, albumok szerzőiként --, erről nem feledkezünk meg.

Cs. Lengyel Beatrix és Fisli Éva teljes cikke  (Hol született Robert Capa?) a Budapest folyóirat 2013. októberi számában olvasható.

Címkék: 1913 Budapest Robert Capa Városház utca Friedmann Endre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://capa100.blog.hu/api/trackback/id/tr275560793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása