Budapesti beszélgetés

Eviator 2015.07.26. 09:22

A Robert Capa / A Játékos című kiállítás Emigráns termében találkozhattunk már az amerikai Holiday magazinban 1949 novemberében megjelent Conversation in Budapest című, angol nyelvű Capa-cikk fakszimiléjével. A szöveg magyar fordítása a Robert Capa / Mozgásban címmel, 2015 márciusában Balatonfüreden nyílt kiállításunkban kapott helyett.

cinfured.jpg

Fotó: Fisli

 

 

 

 

Címkék: 1948 Robert Capa Budapesti beszélgetés

Szólj hozzá!

Capa Troinában

Eviator 2015.07.26. 09:06

2015. július 4-én a szicíliai Troina városában nyitotta meg Sebastiano Venezia polgármester, Emmanuela Sesti, a Fondazione Fratelli Alinari képviselője és Csorba László főigazgató a Magyar Nemzeti Múzeum immár 25. Capa-kiállítását. A "Capa 100" program keretében elindított vándorkiállításunk, a Robert Capa in Italia 78 olaszországi képe ezúttal olyan helyszínen mutatkozik be, ahol az 1943-ban fényképező fotós felvételei közül nagyon sok született.

troina_1943_rc_542.jpg

 Troina város első világháborús emlékműve, a Viktória szobor a Conte Ruggero téren Robert Capa felvételén © International Center of Photography, New York - Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

 

el.jpg

Troina város első világháborús emlékműve, a Viktória szobor a Conte Ruggero téren ma, Lengyel Beatrix felvétele, Troina, 2015. július 3.

 

 

 

 

Címkék: Capa100 Lengyel Beatrix Troina Robert Capa in Italia

Szólj hozzá!

Megjelent! A kiállítás 80 oldalon

Eviator 2014.04.28. 11:24

Játékos.jpg

Robert Capa / A Játékos

Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

 

Szerkesztette: Fisli Éva - Lengyel Beatrix

Budapest, 2014

Címkék: Kiállítás Könyv Játékos

Szólj hozzá!

Finisszázs

Eviator 2014.02.09. 23:26

A Játékos zárónapján a Freedom Café adott koncertet a Nemzeti Múzeum kupolájában. A különleges hangzású "hang" betöltötte a teret.

 

 

 

 

 

Videó: Lukács András

 

 

Címkék: koncert Kiállítás Magyar Nemzeti Múzeum finisszázs Játékos Freedom Café

Szólj hozzá!

Capa, a bumerángos gyilkos?

Eviator 2014.01.26. 14:10

A Robert Capa néven ismert fotóriporter és haditudósító, nemcsak író és operatőr, de olykor színész és fotómodell is volt. Ez utóbbira példa a ma záró, budapesti kiállításon is bemutatott francia folyóirat, a VU címlapja, melyen Capa (ekkor még "André Friedmann") A bumerángos gyilkos című, 1934-ben közölt folytatásos bűnügyi történet szereplőjeként látható.

bumerángos k.JPG

A VU magazin 1934. július 4-i címlapja /Morocz Csaba Photographies / ParisGlobe

Kép  a kiállításból -   Fotó: Kardos Judit

 

A történet szerzője Ludwig Wronkow volt, a fotókat pedig Marie-Claude Vogel, a lapszerkesztő Lucien Vogel lánya készítette „Marivo” álnéven.

Itt a történet főbb karakterei láthatók. 

capa vu 2.jpg

Ki ölte meg Corton-Viel urat? - szól a kérdés. A gyanúsítottak között a második sor végén ott az ausztrál Johnny Flosch, aki nem más, mint az ifjú Friedman Endre.

 capa vu 1.jpg

A VU oldalai innen.

Címkék: 1934 Kiállítás Robert Capa Friedman Endre VU Johnny Flosch

Szólj hozzá!

Megjelent!

Eviator 2014.01.21. 18:06

Névtelen1.jpg

Olasz kiállításunk katalógusa az Alinari és a Magyar Nemzeti Múzeum kiadásában jelent meg Firenzében.

Az olasz és angol nyelvű kötet tartalomjegyzéke alább:

Névtelen3.jpg

Címkék: katalógus Firenze Robert Capa Alinari

Szólj hozzá!

Capa Firenzében is

Eviator 2014.01.21. 13:33

Robert Capa in Italia című kiállításunk január 10. óta Firenzében, az Alinari Nemzeti Fotográfiai Múzeumban látogatható.

Capa Firenze.jpgFotó: EF

Címkék: Firenze Kiállítás Robert Capa Alinari

Szólj hozzá!

Doku-tér

Eviator 2013.12.21. 14:00

A kiállítás Dokumentum-terét azzal a céllal alakítottuk ki, hogy kapcsolódó programjainknak helyet teremtsünk. Ezen túl azonban lehetőséget kívántunk adni a látogató térfoglalására is; itt a nevezetes kád  -  Steinbeck ironikus soraival a fürdőző Capáról - , ahova beleülhet, itt a részletes életrajz, amit végigolvashat, a vetített mestersorozat, amit végignézhet babzsákra vagy székére települve, itt vannak a könyvek, amiket lapozhat és itt a szerkesztőség írógépe, amellyel írhat a vendégkönyvbe. Az elmúlt hónapokban kerekasztal-beszélgetések és a Káva drámapedagógiai foglalkozásai népesítették be az utolsó termet. A tér használói egyszersmind a kiállítás résztvevői voltak. Rövid összefoglalónkban mindez itt látható:

Videó: Perity Antal


Címkék: programok beszélgetés Kiállítás Capa100 ADU-estek Káva-péntek DOKU-tér Káva Kulturális Műhely Előadássorozat

Szólj hozzá!

Kapcsolódások. Tudományos előadások idegen nyelven

Eviator 2013.11.06. 21:46

Holnap kezdődik a Kapcsolódások című programunk. A 4 alkalomból álló előadássorozatot budapesti kulturális intézetekkel közösen rendezzük; a következő hetekben egy-egy olasz, francia, izraeli, valamint egy amerikai előadó érkezik Magyarországra. A sorozat révén megismerkedhetünk a világhírű fotóriporter hagyatékának, életművének külföldi kutatóival, e kutatók új eredményeivel és számunkra is izgalmas szempontjaival.

évaface2.jpg

2013. november 7-én, 18 órától az Olasz Kultúrintézetben Luigi Tomassini, az Olasz Fotótörténeti Társaság elnöke tart előadást Robert Capa és a többiek. Hadifotózás a 20. század első felében címmel. Az előadás nyelve olasz, magyar szinkrontolmácsolással.

 

További előadások:

Cynthia Young (ICP): Új felfedezések és kezdeményezések a Robert Capa archívumban - 2013. november 13., 15 óra,  Magyar Nemzeti Múzeum

Michel Lefebvre (Le Monde): Robert Capa - egy legenda nyomai - 2013. november 26., 18.30,  Francia Intézet

Ruth Oren (Haifai Egyetem): Így látták Izraelt – Robert Capa és kortársai - 2013. december 4. 18 óra,  Izraeli Kulturális Intézet

 

 

Címkék: Kapcsolódások Luigi Tomassini Előadássorozat Cynthia Young Michel Lefebvre Ruth Oren

Szólj hozzá!

Raszter: várjuk a jelentkezőket!

Eviator 2013.10.23. 10:05

Az őszi szünetre tekintettel meghosszabbítjuk a határidőt! Az új határidő: október 31. Rajta!

raszterklub_X31.jpg

Címkék: színház középiskolások raszter Kiállítás Capa

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása