Üres tér

Eviator 2013.09.05. 01:39

"...ahhoz, hogy valami értékes dolog történhessen, először is létre kell jönnie egy üres térnek. Az üres tér lehetővé teszi, hogy egy új jelenség megszülessen. Ha jól megfigyelik az előadás minden mozzanatát, mindent, ami a tartalmat, az értelmet, magát a kifejezést, a szöveget, a zenét, a mozdulatokat, a kapcsolatot, az érintkezést, önmagunk megőrzése lehetőségének emlékét érinti... mindez csak úgy létezik, ha ennek a friss és új tapasztalatnak a lehetősége létezik.Tehát semmiféle friss és új tapasztalat nem lehetséges, ha nem létezik előzetesen egy meztelen, szűz, tiszta tér a befogadására."

üres tér.jpg

Itt kiállítás lesz. 2013. szeptember 3.

Egy világhírű színházrendező szavait idéztem, nem véletlenül. A kiállításrendezés több mozzanatában emlékeztet egy előadás létrehozására. Itt van például a szövegkönyv. A rendezői példány alakulása a próbafolyamat során. A tér, amelyben tárgyakat kell elhelyezni, legalább annyira erősen befolyásolja a szöveget, mint a megírt szöveg az elhelyezendő tárgyakat. És a sok húzás! A körülmények szabta változások. A kényszerek, amelyek behatárolják, mit lehet, és a hirtelen felragyogó összefüggések, melyek meglódítják a képzeletet.

 BA olló.jpg

Rétegek az írásvetítőn.

Vajon a szépen keretezett fotók meddig rakosgathatók teszőlegesen? Ezen felül vajon még hány fortélyos ötletet bír el egy kiállítás?  Végsősoron hogy irányítsuk a látogató tekintetét, hogy valami mást is észrevegyen, mint amit látni készül? Ezek a kérdések ott nyüzsögnek körülöttünk. Az üres teret éppen kitöltik.

Kép és szöveg: F.É.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://capa100.blog.hu/api/trackback/id/tr85495837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása